Implantáció

(műgyökér-behelyezés, vagy ahogy a köznyelvben emlegetni szokták: „fogbeültetés”)

Az implantációról sok téveszme, jó és rossz hír, híresztelés kering a páciensek köreiben, gyakran felmerülő kétség, hogy vajon „bírja-e a szervezetem?, „nem vagyok-e allergiás rá?” . Az alábbi rövid tájékoztatóval szeretném egy kicsit bővíteni az olvasó ismereteit és eloszlatni a félelmeket.

Manapság, az internet korában már a páciensek jelentős része tájékozódik a világhálón a rá váró kezelésekről, és ez legalább annyira segíti az orvos munkáját, mint amennyire nehezíti is. Segíti, mert a páciensek sok mindent tudnak, nem kell a tájékoztatást az elejéről kezdeni; nehezíteni pedig azért nehezíti, mert a megszerzett információk alapján néha már kész kezelési tervvel állnak elő, melyek megvalósítása objektív akadályokba ütközhet. Szeretném leszögezni, hogy az alábbi írás általános, ismertető jellegű. Hogy pontos képet kaphasson az ön számára lehetséges és ajánlott fogpótlási lehetőségekről, ahhoz mindenféleképpen egy implantációval foglalkozó szakember felkeresését javaslom, aki Rtg felvétel, tanulmányi lenyomat  készítése után egy, az ön csontkínálatának és rágástípusának megfelelő fogpótlási és költségvetési tervet készít – nálunk ez díjmentes.

Az implantátum egy titánból készült csavar melyet a felső vagy alsó állcsontba behelyezve a fogak gyökerét igyekszünk helyettesíteni. Anyaga ugyanaz, mint az ortopédiai implantátumoknak (csípő- vagy térdízületi protézisek), vagy  a szív coronaria ereibe behelyezett stent-eknek, vagy akár a tetoválás során bőrbe juttatott anyagnak. Ez egy olyan fém, melyet a szervezet elfogad és csak extrém ritkán fordul elő vele szemben allergiás reakció. Mint tudjuk allergiás reakció, vagyis az immunrendszerünk válaszreakciója bármilyen idegen anyaggal szemben felléphet (tejfehérjék, liszt, gyógynövények alkotóelemei is lehetnek allergének), sőt még saját testünk egyes anyagaival szemben is néha (autoimmun betegségek). Nem túlzás azt mondani, hogy egy esti Tv nézés során elfogyasztott mogyorónak, szendvicsnek, kakaónak sokkal nagyobb allergiás kockázata van, mint egy titán implantátum állcsontba helyezésének.

Mégis, lehet hallani sikertelen esetekről, kilazult, eltávolított implantátumokról, mi lehetett a baj? Többféle probléma is előfordulhat: tervezési, kivitelezési, utógondozási-tisztítási. A tervezés során fontos, hogy megfelelő számú implantátum legyen a rágóterhelés elviselésére. Csábító lehetőség, hogy minél kevesebb implantátumból és olcsóbban hozzuk ki a fogpótlás árát. A páciensek néha szeretnének egy-egy implantátumot lefaragni a fogorvos által elkészített tervből anyagi okokból, de a fogorvos felelőssége, hogy ne engedjen a páciens érdekében. Természetesen az sem támogatható, ha feleslegesen sok implantátumot helyeznek be. A kivitelezésnél fontos, hogy gyakorlott szakember, a szakmai szabályoknak megfelelően és a gyártó által megadott protokollt követve végezze a kezelést. És végül a páciensnek is megvan a felelőssége, feladata a fogpótlásával kapcsolatban. Mint egy műszaki cikknél, amit megvásárolunk, a fogpótlásoknál is – különösen az implantációs fogpólásoknál – nagyon fontos a rendszeres „karbantartás” , vagyis a megfelelő szájhigiénia fenntartása. A fogkrémmel, fogkefével való napi háromszori fogmosás mellett nagyon fontos a fogselyemmel, dental flos-szal (Oral-B) a fogpótlások alátisztítása és az ínyöblögetők használata, a rendszeres fogorvosi kontrolok biztosítása. Nem elhanyagolható, sőt vastagon aláhúzandó az étkezési rossz szokások ( főétkezések közti állandó nassolás; nagy mennyiségű cukor, édességek korlátlan fogyasztása) és a dohányzás elhagyása, melyek alapvetően veszélyeztetik az elkészült fogműveket.

Rendelőnkben egyrészes, azonnal terhelhető és kétrészes néhány hetes gyógyulás után terhelhető implantátumokat használunk. Svájci ( Dr.Ihde Implants)  implantátumokat ültetünk be pácienseinknek, melyeket az ínyen keresztül, egy kis méretű nyíláson  helyezünk be a csontba. Feltárást ( íny felvágás, íny csontról leválasztása) csak akkor alkalmazunk, ha anélkül biztonságosan nem megoldható a beültetés. Korábban csak a feltárással egybekötött implantációt tartották elfogadhatónak, de mára a különböző összehasonlító vizsgálatok kimutatták, hogy nincs különbség a kétféle beültetés sikeressége, az implantátumok hosszú távú megmaradása között. Az ínyen keresztüli beültetés nagy előnye, hogy sokkal kellemesebb a páciensnek: nincs jelentős utófájdalom, ínydúzzanat, arcbekékülés, nem kell az ínyt varrni.

Ha lehetséges, a csontkínálat és csontkeménység megengedi azonnal készítünk fogpótlást az implantátumokra.

  1. Kivehető fogsor rögzítése implantátummal

Mini vagy tű implantátumok: az implantátum a kivehető fogsort csak rögzíti. Ez működésében nagyon hasonlít egy ruhapatentre; ennél a megoldásnál az ínyből egy fém „gömböcske” emelkedik ki a szájba – ez az implantátum feje – amelyre a fogsorba beleragasztott patentrész rugalmas gumigyűrű révén rögzül. Vagyis a kivehető fogsort a páciens egyszerűen felhelyezi az ínyre közepes erővel és a patent biztonságosan tartja, rögzíti az ínyhez elmozdulás mentesen. A rágóerőt a fogsor az ínyre terheli. A páciensnek naponta egyszer elég kivennie és megtisztítania a fogsort. Az alsó állcsontnál gyakrabban használják ezt a megoldást a keményebb csontozat miatt; ide  4 implantátum szükséges, felső állcsontnál  6.

Nagyon hatékony és gyors megoldás az ide-oda  elmozduló fogsorok rögzítésére, használhatóvá tételére. Akár a páciens régebben készült fogsora is felhasználható, nem feltétlenül kell új fogsort készíteni. Időben is nagyon kedvező ez a fajta implantáció. Akár az implantációval egy ülésben elkészíthető a fogsor átalakítása és a páciens már aznap, szájában  az implantátummal rögzített fogpótlással távozhat. Abban az esetben, ha fogtechnikai átalakítást igényel, a fogsor másnapra van kész.

  1. Rögzített fogpótlás készítése implantátumokra

A két részes  implantátumoknál az implantátum teste kerül be a csontba és egy néhány hónapos gyógyulási idő után ( az implantátum még jobban rögzül, a csont belenő) lehet terhelni, vagyis a tengelyébe rögzített implantátumfejre koronát vagy hidat ragasztani.

Az egyrészes implantátumoknál az implantátum teste (ami a csontba kerül) és feje ( ami a szájban látható) egy darabot alkot.